- Obsahuje: Jemné vločky střevního kolagenu z hovězího dobytka.
Obsah přirozených živin: Bílkoviny 66,4 %, tuk 3,6 %, vláknina 0 %, popeloviny 0,87 %. Vlhkost 8 %.
Energetická hodnota ve 100 g: 0,53 MJ / 127 kcal
- Charakteristika: Jde o úplně novou surovinu na českém i evropském trhu s doplňky stravy pro psy. Unikátní technologií se izoluje a mechanicky zpracovává střevní sliznice skotu, která obsahuje velmi vysoké procento přirozeného kolagenu a lehce stravitelných bílkovin. Tuto jedinečnou technoilogii zpracování včetně výrobku si její tvůrci nechali dokonce patentovat jako český vynález.
Výživnou hodnotu střevního kolagenu zvyšuje jeho jemnné vločkování. Má velmi vysoký obsah minerálních látek ( železo, hořčík, mangan, fosfor, aj. ) a aminokyselin. Vločky mají světle žluto-hnědou barvu a jemnou specifickou vůni. Ve vodě mírně bobtnají a po uvaření a schlazení se slepí do tužší, gumovité hmoty.
- Doporučené použití: Kolagenové vločky jsou vhodnépro všechny kategorie psů - menší, střední a velká plemena, pro psy mladého až seniorského věku.Důležitý doplněk stravy především u velkých a obřích plemen a u psů ve vysoké zátěži.
Nutná úprava: Hovězí kolagenové vločky je nutno před podáním psovi nejlépe krátce povařit nebo alespoň spařit horkou vodou a nechat v ní cca 2 hodiny stát ( u spaření ) nebo je tak nechat stát i přes noc. Vody dejte cca 5 cm nad povrch vloček - případně dolejte během namáčení / vaření. Po upravě získáte asi o 30 % vyšší hmotnost výsledného produktu. Nepodávat nikdy v suchém stavu !
Dobrá rada: Kolagenové vločky před přidáním do směsi krátce povařte a dobře okapejte - míchejte s nimi při vaření ( cca 5 - 8 minut vařit a pak nechat cca 10 - 15 minut odstavené za občasného promíchání ), mějte tam dost vody - jen tak vám zůstanou sypké a neslepené. Mícháním zabráníte jejich slepení do jednoho bloku. Ideální je vařit vločky ve vodě slité po uvaření těstovin nebo ve vývaru, dostanou lepší chuť - není to ale podmínkou. Dá se toto udělat do zásoby a nechat v lednici - 2 až 3 dny max., či zamrazit po denních dávkách.
Dávkování: Uvařené nebo spařené ( mokré ) kolagenové vločky podávejte ve stejných dávkách jako maso, tzn. 20 - 30 g / kg psa / den - to v případě podávání jako hlavní krmné dávky. Krmíte-li však masem, nahraďte cca 20 - 30 % masa z celkové denní dávky mokrými vločkami. Příklad: Krmná dávka na den u velkého psa bude 1 kg masa / den. Chci přidat 30% vloček. Uberte z 1 kg masa 300 g a nahradte je 300 g mokrých kolagenových vloček. Tuto dávku rozdělte rovnoměrně na celý den - většinou to jsou 2 krmné dávky.
Uvařené kolagenové vločky je možné podávat i samostatně jako součást denní krmné dávky - v podstatě se dá říct jako vařené maso. Nedávejte je však navíc ke krmné dávce, ale nahraďte nimi část masa z krmné dávky, jak je výše uvedeno. Mohlo by jinak dojít k překrmování bílkovinami - průjem, plynatost. Nebo se mohou přimíchat ( cca do 50 % = 500 g / kg ) k těstovinám či zelenině před uvařením - vytvoříte si tak zeleninový sulc - huspeninu. Vždy ale krmit pouze uvařené nebo spařené a máčené.
- Skladování a spotřeba: Suché kolagenové vločky skladujte v dobře uzavřených obalech v suchu, temnu a při teplotě nejlépe do 20 °C - mohou i přemrznout. Nepokládejte pytle, nebo sáčky na beton, kachle, železo a jiný dobře vodivý materiál. Mějte je na dřevěné ( např. palety ), nebo silnější kartonové podložce, která jej odizoluje od podlahy. Při delším skladování může jinak dojít vlivem rozdílných teplot ke srážení vlhkosti v místě dotyku a následnému zaplísnění.
Uvařené kolagenové vločky vydrží v chladu do cca 5 °C asi 5 - 7 dnů. Nebo si uvařte větší zásobu, rozdělte do sáčků a zamrazte. Doporučuji spotřebovat suchou surovinu cca do 10měsíců od nákupu.